Kari Opsahl Piel (til høyre) er teamleder hos NMS Gjenbruk i Ski en dag i uken. Irene Mjønner og Kari Andresen er to av dem som holder orden i klesavdelingen.

Tre store på gjenbruk i Follo

Tekst og foto: Kari Kløvstad

Så vel Ski, Ås som Kolbotn har hver sin veldrevne gjenbruksbutikk. Her kan du finne alt fra kopper og klær til bøker, sportsutstyr og hele avdelinger med julepynt.

Når dørene åpner på NMS Gjenbruk i Ski, står det som oftest en kø av kunder utenfor og tripper. Mange jakter på godbiter eller er på leting etter ting de trenger. Andre vil slå av en prat, ta en kaffekopp og hygge seg i fellesskapet med andre.

Ski-butikken drives av rundt 90 frivillige, og det kommer stedig nye som vil være med og gjøre en innsats.

Kari Opsahl Piel er temaansvarlig på tirsdagene og en av dem som har vært med fra dag en. Det vil si at på nyåret har pensjonisten holdt det gående i ti år. Tidligere var hun ansatt i Konfliktrådet.

– I starten måtte vi lære å drive butikk, for ingen av oss hadde gjort det før, sier Kari før hun må svare på hva deler av et servise koster.

Kari Opsahl Piel hjelper kundene og finner fram deler til et populært servise.

Julepynt til gjensalg

Hver dag får butikken inn mellom 700 og 800 varer, som folk gir til dem gratis.

– Folk i Follo driver med opprydding hele tiden. En del er vi ute og henter, mens mye leveres på døra vår. Bestselgerne er klær, bøker, musikk og møbler. Pluss ting og tang, som er en fellesbetegnelse på alt fra serviser til kokekar, forteller teamlederen.

For noen dager siden åpnet julerommet, og det er tydelig at folk tar pyntingen alvorlig. Det tok ikke lang tid før toppede handlekurver med nisser, stjerner og kuler i alle farger fant veien til kassen.

Cine Tråstadkjølen (til venstre) og Hanne Heggstad setter pris på å finne klær som både er rimelige og skiller seg ut.

– Og så kommer en del av det tilbake litt ut i januar, smiler Kari.

– Hva er den største endringen på disse ti årene?

– Flere unge kommer for å handle hos oss nå. De vil gjerne ha klær og metervis med gardiner. Det siste forsto jeg ikke helt før noen fortalte at dette er utmerket stoff som kan sys om til kjoler, topper og mye annet.

Varer som ikke blir solgt, blir gitt til Flyktningehjelpen. Det er også inngått avtale med en metalloppkjøper, så det er lite som blir kastet. Inntektene av driften får til Det norske Misjonsselskap.

Sin egen stil

To av dem som er på leting i klesavdelingen, er Cine Tråstadkjølen og Hanne Heggstad. Begge studerer bioteknologi ved universitetet i Ås.

– Vi er på leting billige klær, og ser etter noe som ikke alle andre har. Stilen vår er litt baggy, og vi har funnet t-skjørter, bukser, shorts og litt annet som er rimelig, forteller de to jentene.

Ester Fossum, Christa Berntzen og Svein Christoffersen sørger for at julevarene kommer på plass i butikken.

Stort utvalg på Gjenbruken i Ås

– Her kan du få deg pent brukt sportsutstyr, frister Svein Christoffersen og slår ut med armen. Han er butikkleder hos Gjenbruken Ås, som har holdt det gående i over 15 år. Selv har han vært med i ti av dem.

Slalåmstøvler i mange farger og størrelser står på rekke og rad. Det er også et stort utvalg når det gjelder ski og staver.

– Ikke noe for meg, smiler Christoffersen.

I butikken jobber det mange frivillige, som kommer både fra Follo og over grensen til Østfold.

– Det er bra for helsa å jobbe her. Miljøet er positivt og sosialt, understreker butikklederen.

En del av kundene er unge og er på Ås for å studere. I tillegg kommer det mange andre.

Butikkleder Svein Christoffersen hos Gjenbruken i Ås har butikken full av pent brukt sportsutstyr.

– Folk er blitt stadig mer bevisste og tenker gjenbruk. Vi er avhengige av at folk gir oss ting. Noen har mistet foreldrene sine og rydder etter dem, andre flytter fra hus til mindre leiligheter og har møbler og annet de ikke får plass til, sier Christoffersen.

Ting og tang med kjøkkenutstyr og pyntegjenstander er en viktig avdeling. Klær selger godt, og også her er det julepynt som gjelder nå i ukene som kommer. Inntektene går til Misjonssambandet i samarbeid med Norad.

Oma er gjenbruk og arbeidstrening

På Kolbotn Torg glir Oma sømløst inn mellom de andre forretningene i kjøpesenteret. Du skal tenke deg litt om før du forstår at det er gjenbruksvarer som tilbys. Lokalene er betydelig mindre enn hos de to øvrige stedene vi har besøkt, og utvalget er mer rendyrket.

Her finner du verken møbler eller hyllemeter med slalåmstøvler. Klær og interiør utgjør hovedutvalget.

Sirid Menz, som er en erfaren arbeidsleder hos OMA, kan invitere til en lekker butikk på Kolbotn Torg.

Oma har eksistert lenge og holdt tidligere til på Sofiemyr. I 2019 flyttet butikken ned til sentrum, og forkortelsen står for ombruk, miljø og arbeidstrening. Nordre Follo kommune står bak.

– Vi har rundt ti i arbeidstrening. Dette kan være personer som skal lære seg norsk, unge som har sin første jobb eller noen som er her av helseårsaker, sier Sirid Menz, som er en erfaren arbeidsleder.

– Mange stamkunder kommer innom, og vi er tett knyttet til næringslivet her på senteret, sier Sirid.

Folk som har varer de vil levere til butikken, kan legge dem i en kurv og sende dem gjennom ei luke. På bakrommet blir de vasket og sortert før de finner veien til rett plass i forretningen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *