Til daglig jobber Janett Aspegren som lærer ved Hølen skole, men på fritiden er hun en flittig kunstner. Og en av spesialitetene hennes er å lage kvinnekropper i betong, såkalte torso.
Tekst og Foto: Rune Langnes
Kunstneren er 1968-modell og opprinnelig fra Oslo. Hun har nå funnet seg godt til rette i idylliske Son ved Oslofjorden som har markert seg som et sted for kunstnerisk virksomhet. Langt oppi skogen, et godt stykke unna Son sentrum, har Janett hus og verksted. Her bor hun sammen med mann og katt – og stortrives. Her lager hun kunst og dyrker egne grønnsaker. Byliv er ikke noe for henne. Hun elsker nærhet til naturen, som gir henne både ro og inspirasjon. Høner hadde hun også, men det var helt til reven kom på uventet besøk og spiste opp alle sammen.
Feriepengene gikk til blandemaskin
Hver sommer arrangeres det kulturdager i Son, og Janett har deltatt flere ganger, sammen med mange andre lokale kunstnere. Hun har også jevnlige utstillinger i Son. For en god del år siden kjøpte hun blandemaskin for feriepengene, som skulle brukes til å støpe grunnmur til huset. Men så fant hun ut at maskinen sannelig kunne brukes til å skape kunst – også. Attpåtil var det mye mer lystbetont og gøy å holde på med. Torso er en skulptur uten armer og ben. Ofte uten hode også. Ifølge Janett er det et mål å skape sterke og stolte kvinnefigurer, og hun synes det er litt merkverdig at betongen egentlig ikke er ferdig herda før om hele 60 år. Betongen hun bruker kalles B20 og er en finkornet variant.
Benytter ulike teknikker
-Kan du si litt om selve prosessen. Hvordan jobber du?
-Jeg jobber gjerne i serie på fem og knytter uttrykket på skulpturene til ulike tidsepoker. Jeg synes det kan være like utfordrende å hente elementer fra antikken eller romantikken, som fra eksempelvis 50-tallet. Det brukes ulike teknikker når torsoene skal dekoreres. Noen ganger marmorerer jeg rett på betongen, eller bruker en blondeduk og spraymaling. I tillegg bruker jeg ofte dekorasjonsaktige teknikker og legger på flere lag med stoff eller papir. Også synes jeg betong er et ekstra spennende materiale å jobbe med, forteller kreative Janett. Og legger til at selv om hun kan bruke den samme fasongen på torsoene mange ganger, kan uttrykket bli veldig forskjellig fra gang til gang avhengig av hvilken teknikk som benyttes i arbeidet med selve overflata.
“Damene mine”
-Jeg kaller torsoene rett og slett for “damene mine”, og alle får sitt eget unike uttrykk, forteller den hyggelige og engasjerte kunsteren, som blant annet har prydet veggene med skulpturene sine på den lokale restauranten “Cafe Oliven” i Son sentrum. Og du skal ikke se bort ifra at hun også denne sommeren er å finne på kulturdagene i Son, hvor det blir mulighet for å kjøpe med seg en torso hjem.