Tekst og foto: Julie Rigvår
“Hemmelig” estisk utstyr kan bli Yuliannas (48) fortrinn i jakten på norgesmestertittelen i potetskrelling.
I løpet av to minutter må Yulianna Svenning fra Drøbak skrelle flere poteter enn noen av konkurrentene for å bli norgesmester i potetskrelling. Den som skreller mest, vinner retten til tittelen “Norges beste potetskreller” og 10.000 kroner i premiepenger.
Nøyaktighet er avgjørende: Ikke en eneste liten flekk skal være synlig på de ferdigskrellede potetene.
– Dommerne sier vi skal forestille oss at vi serverer potetene til kongefamilien, illustrerer Yulianna.
Trofast følgesvenn
48-åringen viser frem potetskrelleren sin. Den kjøpte hun i Estland. Verktøyet har vært en trofast følgesvenn gjennom mange år.
– Den er litt annerledes enn de norske potetskrellerne. Bladet har en annen vinkel, og så er den en fin størrelse for meg, forklarer esteren fra Drøbak.
Mange tror kanskje at hastighet er nøkkelen til suksess under NM i potetskrelling. Men i denne konkurransen er nøyaktighet minst like viktig.
– Potetene skal være fullstendig fri for skrellflekker, bekrefter Yulianna.
Fersk kretsmester
For noen dager siden vant hun Akershus-mesterskapet i potetskrelling. Dermed kvalifiserte Yulianna seg til årets NM-finale i Løten.
Yulianna meldte seg på konkurransen fordi hun ønsket å bidra til god liv og røre.
– Jeg syntes det var en morsom idé og ville engasjere meg. I det siste heatet konkurrerte jeg mot to menn. De skrelte som maskiner. Det gikk unna, men potetene deres var ikke like pene som mine, smiler 48-åringen.
– Så jeg vant til slutt. Forventningene var at jeg skulle gjøre det bra ettersom jeg har skrelt poteter hele livet. Men å vinne? Nei, det hadde jeg ikke sett for meg.
En åker uten ende
– Jeg ble så overrasket. Det hadde jeg virkelig ikke trodd, ler hun
Yulianna har lang erfaring med poteter. Hun vokste opp i Estland, hvor den gule rotfrukten er en viktig del av kostholdet. Som videregåendeelev på en kostskole for jenter, var det obligatorisk for elevene å delta i potetplukking hver høst.
– Jeg var en byjente og ikke vant til hardt arbeid, forteller hun.
Åkeren de arbeidet på beskriver hun som endeløs.
– Etter flere timer med potetplukking, gikk jeg fra å stå på kne til å ligge. Alle ventet på meg. Det varte en hel uke. Jeg var helt utmattet, minnes Yulianna. I dag ler hun litt av opptrinnet.
Til tross for det harde arbeidet, mistet hun aldri interessen for poteter. Sammen med de øvrige jentene, tok hun med seg poteter hjem hver dag.
– Man kan lage mange retter på potet, forteller hun.
– Hvis noen laget pommes frites, samlet alle jentene seg på kjøkkenet. Vi gikk aldri lei.
Tilbake i rampelyset
Hedmark Bygdekvinnelag har et håp om å gjenopprette potetens glanstid i Norge. Statusen til rotfrukten har falt drastisk de siste årene. Ledet Oddrun Merete Sagevik forteller NM i potetskrelling ikke bare må ansees som en konkurranse, men også som en påminnelse om potetens rike arv i norsk matkultur.
– Husk at poteten har reddet oss gjennom to verdenskriger, påpeker Oddrun.
– Den er næringsrik og utrolig allsidig. Man kan lage fantastisk mat med poteter. Den er utrolig allsidig, men i de siste årene er poteter ofte blitt erstattet av ris og pasta, som verken er klimavennlig eller tradisjonsrikt, mener hun.
Svært mange poteter kreves i klargjøringen til NM-finalen i potetskrelling. Oddrun forteller at ingen poteter går til spille.
– Vi gir dem bort til veldedige formål. Alt blir anvendt, forsikrer bygdekvinnelagslederen.
Hvem blir norgesmester?
Yulianna har plukket opp noen teknikker fra en lokal kokk og håper disse vil hjelpe henne til å nå langt i konkurransen. Men mest av alt deltar hun fordi det er moro.
– Når konkurransen står på, er det virkelig artig. Publikum klapper og heier. Det blir god stemning, beretter Yulianna Svenning.
NM i potetskrelling arrangeres på Landbruk og Sirkus i Løten lørdag. Premiene vil bli utdelt av finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
– Jeg har ikke store forventninger, så jeg tar det litt på sparket. Mest deltar jeg fordi det er gøy, forteller Yulianna med et smil.