ÅRETS FESTIVALTEAM: Fra venstre: Mikkel Rasmussen Hofplass, Thea Færden Bringsværd og Andrea Wasrud. - Årets festivalprogram åpner opp for spontanitet og impulsive øyeblikk, og utfordrer utøvere, lokalbefolkning og publikum til å gi slipp og hoppe ut i det ukjente, forteller Mikkel Hofplass. Privat bilde: Andrea Wasrud

Opplev Sånafest 2024: En feiring av kunst og kultur i Hølen 

Tekst: Julie Rigvår

Sånafest er en årlig internasjonal stedsbasert kunstfestival som viser performance, installasjoner, dans og scenekunst, konserter og ulike tverrestetiske prosjekter i omgivelsene rundt landsbyene Hølen og Son. Festivalen, som nå nærmer seg sitt 10-årsjubileum, tilbyr en sjelden mulighet til å oppleve kunst i ditt nærområde. 

-På torsdag braker det løs, forteller arrangør Andrea Wasrud. – Da åpner festivaldagene for alvor, så det er bare å komme!

Andrea er en del av årets festivalteam, sammen med Thea Færden Bringsværd og Mikkel Rasmussen Hofplass. De ønsker å vise hvordan ulike kunstprosjekter kan forme og utfordre et sted, samt hvordan omgivelsene og de som bor der kan påvirke et kunstverk.
OPPLEV KULTUR I HØLEN: Scenen for festivalen er i Hølen. Festivalen har fått navnet sitt etter elven Såna som binder disse landsbyene sammen – Hølen og Son.

-I år har vi 44 artister som alle bor hjemme hos folk i Hølen, forteller Andrea. – Kjernen i festivalen er å fremme møter mellom lokalbefolkningen og kunstnerne.

Omgivelsene former kunsten

En stedspesifikk festival er tett knyttet til stedet og kulturen den arrangeres i. Dette betyr at stedet ikke bare er en kulisse, men aktivt former hvordan festivalen blir til og oppleves.

-Flere grupper med kunstnere starter med et konsept, men når de ankommer det nye stedet, tilpasser de forestillingene sine slik at de passer inn i omgivelsene. En av gruppene flytter for eksempel inn i to lokale husholdninger, og i løpet av de neste dagene vil de sammen med husholdningenes medlemmer skape en forestilling, forteller Andrea.

-Vi har omtrent 150 frivillige, og med rundt 1100 innbyggere i Hølen, er det en ganske høy prosentandel som deltar. Festivalen bringer sammen den profesjonelle kunstverdenen med utstillinger, konserter, forestillinger og danseoppvisninger, alt programmert med tanke på kunstens verdi. Dette har ført til et fint samarbeid og møter med de ‘vanlige folkene’ som bor i Hølen, fortsetter Andrea. 

EGENLAGDE INSTRUMENTER: Undervannsbandet Aquamusic fra Between Music holdt torsdag en undervanns-workshop for koret «Rustne Røster». Privat bilde: Andrea Wasrud

Denne uken startet Sånafest med et helt unikt tilbud: en workshop i undervannsmusikk!

I samarbeid med Sånafest inviterte Den Kulturelle Spaserstokken i Vestby kommune til en artig opplevelse i bassenget på Catosenteret. Hvor ellers kan man lære å synge ‘Lille Petter edderkopp’ under vann?”
Koret “Rustne Røster” fra Son fikk en opplevelse utenom det vanlige da undervannsbandet Aquamusic fra Between Music arrangerte en workshop i undervannsmusikk på tirsdag. Deltakerne lærte ikke bare å lage musikk under vann, men fikk også et innblikk i hvordan lyd oppleves under overflaten. 

-Vi syns dette var en kjempeopplevelse. Da vi var ferdige, var jeg glad i hele kroppen, forteller Signe Heimdal.

-Vi sang ‘Lille Petter edderkopp’ under vann, noe som krevde en helt ny teknikk. Når man synger over vann, kommer det bobler fordi vi puster ut. Dette måtte vi unngå, så vi måtte ‘knirke litt med stemmen’. Samtidig som vi sang, spilte Moran trommer i takt. Det var en veldig artig opplevelse, ler Signe.

ENDRING I LYD: Deltakerne fikk en oppvekker da de merket de kraftige vibrasjonene fra instrumentene.

Egenlagde instrumenter

Nanna Bech og Moran Le Bars holdt workshopen og er medlemmer i gruppen Aquamusic. De har spesielt vært etterspurt til årets Sånafest. De bringer med seg egenlagde musikkinstrumenter og lærer bort deltakerne ulike teknikker for å synge under vann.

-Mye av meningen bak er at man prøver å se på verden med nye øyne. Hvis man plasserer seg selv i et element man aldri har prøvd eller opplevd før, vil man kanskje begynne å tenke på nye måter, forteller Nanna.

-Vi ble overrasket over hvor fysisk lydene var under vann, med store lydbølger og kraftige vibrasjoner. Dette åpner opp for ettertanke om dyrelivet under vann, spesielt med tanke på båttrafikk og lignende. Det ble virkelig en oppvekker, forteller Signe.

Torsdag 27. juni kl. 17 er det festivalåpning i Store Strandgate 11 (Festivalhagen). 
-I de kommende dagene vil du få sjansen til å oppleve kunst i hager, stuer, garasjer, skogen og langs elva Såna. Det er ventet mange overraskelser, så det gjelder å følge godt med, avslutter Andrea.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *