Studiene ledet Marit Halvorsen Bekkhus til Bodø. Der endte hun opp med å bosette seg, over 120 mil unna. Nesodden og Oslofjorden er erstattet med fjell og hav i nord.

Ny lyrikk om livets råhet og skjønnhet

Tekst: Kristina Lausund

Nesoddingen Marit Halvorsen Bekkhus har en balansert stemme som inviterer til refleksjon over livet i all sin råhet og skjønnhet.

Nesodden har beredt grunnen for mange kunstnere. Forfatterspiren til Marit Halvorsen Bekkhus vokste frem på Fagerstrand. Bekkhus er aktuell med boken «Det kommer en vår i år òg» som tar leseren med på en reise gjennom livets mange fasetter.

Håpet er at hennes andre diktsamling kan bidra til å sette navn på følelser og inspirere leseren til å reflektere over livets mange nyanser.

29-åringen er vokst opp på Fagerstrand og bodde der til hun gikk i tredje klasse på barneskolen. Da greide moren og faren å realisere drømmen om sitt eget småbruk.

– Da flyttet vi til Rena. Men jeg savner Fagerstrand. Det var fint å vokse opp der med gåavstand til mormor og morfar, forteller Marit Halvorsen Bekkhus til BY Follo.

– På Rena bodde jeg frem til studietiden. Det var fint å kunne være så tett på naturen og få relativt stor frihet.

120 mil unna

Studiene ledet Bekkhus til Bodø. Der endte hun opp med å bosette seg – mer enn 120 mil unna Fagerstrand på Nesodden. Oslofjorden og innlandet på Rena ble erstattet med fjell og hav, midnattssol og mørketid i nord.

– Mange sliter med mørketiden, ja, men for meg går det bra. Jeg synes det er koselig å tenne stearinlys inne. Og i mørketiden blir det flere timer innendørs som gir mer anledning til å skrive, forteller forfatteren.

– Kanskje det blir et Nesodden-besøk i sommer?

– Ja, kanskje det. Jeg skal delta i Birkebeinerrittet i slutten av august. Da hadde det vært fint om det ble mulig å kombinere med et besøk hos morfar på Nesodden.

Sykkelrittet «Birken» starter fra hennes kjente trakter på Rena og følger fluktruten til kongssønnen Håkon Håkonsson for drøyt 800 år siden. Målgang er ved Håkons Hall på Lillehammer.

Kan forhåndsbestilles

Bekkhus er utdannet sosionom og har de siste årene jobbet med utenforskap blant ungdom. Hun debuterte som forfatter i 2020 med diktsamlingen “Sett ord på det”.

Nesoddingen Marit Halvorsen Bekkhus kommer til høsten ut med sin annen diktsamling.

Hennes annen diktsamling gis ut på Lyrikkforlaget til høsten. Boken kommer for salg 27. oktober, men det er mulig å forhåndsbestille den nå.

– Det blir spennende! Jeg er heldig som får lov til å gi ut en bok en gang til, mener hun.

«Det kommer en vår i år òg» er en diktsamling med stort spenn.

– Jeg håper alle kan finne noe de liker i den. Boken handler om forskjellige folk, både eldre og unge. Om litt såre og vanskelige ting, men den har også lette og humoristiske temaer. Jeg håper den kan bidra til å sette navn på følelser og det som kan være vanskelig å uttrykke, forteller Bekkhus.

– Hva inspirerte deg til å skrive boken?

– Jeg har alltid likt å skrive. Det er en morsom hobby, og jeg har holdt på med det så langt tilbake som jeg kan huske. Men tenk at jeg skulle bli forfatter!

– Det gir meg glede å skrive, men jeg må på en måte holde på med det også for å trives. Jeg merker det hvis det er blitt for lenge siden sist.

Ungdommer inspirerte

Bekkhus jobber til daglig med ungdom som av ulike grunner har havnet utenfor. Hun hjelper dem tilbake i skole og jobb. Delvis var det ungdommene hun jobber med som ga inspirasjon til boken.

Mørketiden i Bodø byr på flere timer innendørs og flere anledninger til å skrive for Marit Halvorsen Bekkhus.

– Jeg kan få en idé til en setning av noe jeg ser eller hører fra folk rundt meg. Så bygger jeg videre på det. Men det kommer ikke alltid av seg selv. Jeg må ofte jobbe med det.

Hun skriver ikke bare dikt inspirert av virkeligheten.

– Av og til er det vill fantasi også. Dessuten skriver jeg noveller, men jeg har ikke gitt ut noen av dem ennå.

29-åringen er mor til en toåring, som også krever sitt. Da er det ikke alltid så enkelt å finne tid.

Men kanskje en dag blir Marit Bekkhus forfatter på fulltid.

– Det ville vært helt fantastisk om den drømmen kunne gå i oppfyllelse.

Og mens forfatter og lesere venter på utgivelsen, får vi et par smakebiter fra boken:

Fasit

Si meg hva jeg skal gjøre – og jeg gjør det
Si meg hva jeg skal si – og jeg sier det
Si meg hva som helst – som kan vise vei – til det som er rett

Rosen

Du har holdt deg lenge nå
du flotte, røde rose
så jeg undrer meg
om det er vannet
eller kjærligheten
som gir kronbladene glød.

Forfatterhalvøya Nesodden

Flere forfattere er enten født eller har bodd på Nesodden. En av disse er Arnulf Øverland, som sammen med sin første kone bodde i en gammel trevilla på halvøya. Villaen ble senere overtatt av forfatteren Torborg Nedreås.

Arnulf Øverland var forfatter, journalist og samfunnsdebattant. Han var en sentral skikkelse i det norske litterære miljøet fra første verdenskrig og frem mot 1960-årene, først og fremst som lyriker. To av verselinjene i diktet «Du må ikke sove» er blant de mest kjente i moderne norsk litteratur:

 

Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer dig selv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *