Unni Knutsens mor døde i 2008 etter mange år med Alzheimer. "Sorgen over tapte minner" er laget til hennes ære.
Tekst og foto: Julie Rigvår

Med strikkemaskin og broderi har Unni Knutsen skapt “Sorgen over tapte minner”. Bildet er laget til ære for og minne om kunstnerens Alzheimer-rammede mor.

På bildet sees to sebraer. Den ene lener seg mot den andre. Rundt dem er det blomster. Unni Knutsen forklarer:

– Jeg ville ha to i bildet; den ene mister hukommelsen og tilstedeværelsen, mens den andre står og observerer dette. Blomstene representerer minnene. Den ene har kanskje glemt dem og forsvunnet inn i noe, men de er der.

Neste uke stiller Unni ut bildet på utstillingen “…og snart er de borte” på Rådhuset i Ski fra 19. september. Her stilles også ut kunstverk skapt av kunstnere med demensdiagnose og andre kunstnere som personlig har erfart demens.

Unnis mor gikk bort i 2008 etter mange år med Alzheimer. “Sorgen over tapte minner” er laget til hennes ære.

– Bildet viser at den man er glad i, forsvinner bit for bit. Og det blir mer og mer vanskelig. Til slutt blir det for mye å håndtere hjemme, forteller Unni Knutsen.

På bildet er det mørkt nederst. Det er mørket man gruer seg for når den ene forsvinner. Men det fins også stjerner på himmelen. Alt er ikke bare mørkt.

Et bilde i tankene

BY Follo møter Unni hjemme i Drøbak. Vi ønskes velkommen inn på verkstedet hennes. Når man trer inn i rommet, møtes man av en rekke kunstformer: pappmasjékunst, klær, glassengler, mosaikker, collager, trykk og mange flyvende sebraer.

På nyåret startet Unni på et bilde. Hun hadde skisset opp og valgt et motiv. Så ringte Leif Alnes og fortalte om utstillingen i Ski.

– Ja, det hadde jeg veldig lyst til, utbryter Unni.

– Da bestemte jeg meg for å endre planene og tilpasse motivet basert på mine egne opplevelser rundt sykdommen. Jeg tenkte på sebraene med en gang.

Hun satte seg ned med skissene og måtte forme ideen på nytt. Basert på sine egne opplevelser rundt sykdommen.

– Det er veldig personlig for meg, forklarer hun.

Å ferdigstille bildet har vært en langsom prosess. Teppet har hun investert mye tid og kjærlighet i. Det har tatt over et halvt år å lage.

Unni brukte intarsiateknikk på bildet. Det spesielle ved denne teknikken er at det ikke blir løse tråder eller trådsprang på baksiden.

– Det har vært mye endringer underveis, for farger og garn oppfører seg ikke alltid som man tror. Underveis var jeg usikker på om resultatet ville bli som jeg først hadde tenkt. Men da jeg endelig var ferdig, var det en utrolig lettelse.

Nye muligheter

Unni har laget kunst av mosaikk og glass i 20 år. Siden 2003 har hun kunnet dedikere seg til kunsten på heltid. Unni forteller at hun alltid har likt å skape ting av forskjellige materialer.

Multikunstneren ble etter hvert lei av glass og ønsket å gjøre noe annet. Muligheter åpnet seg da hun begynte på Universitetet Sørøst-Norge ved Institutt for folkekunst og et toårig studium i Kreativ Maskinstrikking. Dette fullførte hun i fjor.

– Et av de lureste valgene jeg har gjort, erkjenner Unni.

– Det var utrolig gøy, og jeg lærte enormt mye. Jeg kan bruke strikkemaskinen til å skape kunst, for nå har jeg både grunnlaget og mulighetene, smiler hun.

Slik ble også bildet «Sorgen over tapte minner” til.

En stor sebra laget av pappmasjé henger i taket i studioet til Unni Knutsen. – Jo mer jeg jobber med det, jo flere sebraer blir det. Jeg har aldri klart å slippe taket i dem.

Flyvende sebraer

Sebraer er et gjennomgående tema i Unni Knutsens kunst. Rundt omkring i studioet hennes ser man illustrasjoner av sebraer. Under en reise til Afrika ble hun fascinert av dyret.

– Sebraer er ville dyr. De kan ikke temmes. Og hver enkelt sebra er unik, forklarer Unni.

Over oss henger det en stor sebra laget av pappmasjé.

– Sebraene er for meg symbol på det som ligger utenfor min forstand. På fantasi og det jeg ikke har ordene for, forklarer Unni.

– Det er et uttrykk som jeg er veldig komfortabel med, enten sebraene er glade eller triste. Og på strikkebildet er de triste.

Utstillingen “…og snart er de borte” på Rådhuset skal vare i to uker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *