Tekst: Merete Sillesen
Det er travle tider for Salte og Sylte. Stabbursnissene er midt i planleggingen av “Stabbursstemning og julegrantenning” på Digerud.
Lørdag 23. og søndag 24. november inviterer Salte og Sylte til et stort marked med sangshow, godteposer, julegrantenning, fakler og bålstemning på Digerud grendestue ved Fagerstrand på Nesodden.
Her blir det mange ulike typer fisk, sauser, geléer, marmelader, konfekt, bakst, glutenfritt, syltede produkter, honning, krydderier, chutneys og mye mer. Og selvsagt mat som ungene liker.
Full klaff mellom kreative sjeler
I det sivile liv er ekteparet Morten Waibel Ernø (65) og Seppo Dyrseth (72) to glade gutter som har levd sammen i 36 år. Og som stadig finner på noe nytt.
Men når julen nærmer seg, blir duoen til Salte og Sylte.
– De siste 22 årene har vi vært aktive i lokalsamfunnet her på “Skaubygda”, forteller Morten.
De bor idyllisk til innerst i en blindvei med et rikt dyreliv og sjøen rett i nærheten.
– Vi valgte å selge omtrent alt vi eide og flyttet hit for å få et annet liv enn det vi levde i storbyen. Slik ble vi gjeldfrie. Ved å nedskalere livet, kunne vi prioritere annerledes, forklarer Seppo.
Ekteparet liker å bruke tid på frivillighet og på andre.
– Det gir enormt mye tilbake. Godhet og omtanke til andre er vel det eneste du kan gi og gi – og samtidig blir du selv faktisk rikere og rikere. Er det ikke fantastisk, spør de to glade herrer i munnen på hverandre.
Seppo er fra Helsinki og Morten fra Oslo. Begge er svært kreative og har holdt på med mange av de samme tingene hele livet, ikke minst sang og musikk.
Seppo ble utdannet dekoratør på sine voksne dager, men er nå pensjonist. Morten driver fremdeles sitt eget lille arkitektbyrå med spesialisering på tradisjonell og gammel trehusbebyggelse samt fritidsboliger.
Norges minste sangkor
Idéen om Salte og Sylte dukket opp for ett år siden, men først nå er det blitt en realitet. Morten og Seppo gleder seg til å presentere disse to rare figurene som bor på stabburet, det vil si Digerud grendehus, som blir gjort om til et stort stabbur for anledningen.
– Du vet jo det at det ikke bare er å henge opp skinker og pølser på stabburet. Det ordner ikke seg selv, sier Morten med et lurt smil.
Stabbursnissene Salte og Sylte jager fluer og mus, snur skinker og pølser og sørger for at alt blir ferdig til jul. Til å hjelpe seg har de en god, gammeldags primstav. Der er det symboler for alt som skal gjøres, akkurat som en huskelapp.
– Så kombinerer vi litt historie om gamle tradisjoner med kjente og kjære julesanger, sier Seppo. Han har bodd i Norge siden åtteårsalderen og kjenner juletradisjonene like godt som ektemannen.
– Men vi synger også et par nye sanger, blant annet fra vår nissekusine i Danmark. Hun har lært oss en fin sang om julegrøt, og vi bor jo bokstavelig talt midt i grøtfatet her på stabburet, sier de to rollefigurene og ler godt.
De to muntre herrer er faktisk registrert som Norges minste kor: “To skeive trubadurer.”
Alle er velkomne
Når Digerud grendestue åpner dørene, bys det på så vel matmarked, åpen kafé som Nissefars verksted, hvor barna kan lage julekort og små julegaver. De kan bli med på rebus og delta i sangen når stabbursnissene drar i gang med kjente og kjære sanger som “Musevisa” og “På låven sitter nissen”.
Hele arrangementet er åpent for alle, de ber om forhåndspåmelding og -betaling for godteposene.
– Men så blir det kanskje områdets fineste godteposer også, slår Morten fast.
De håper på besøk fra hele Follo og forklarer at de gjør dette for at grendestua skal få inn litt penger. På den måten blir det mulig å ta vare på den gamle grendeskolen.
– Samtidig tror vi at vi har noe ganske unikt å by på som ingen andre har, legger Seppo hemmelighetsfullt til.
Morten og Seppo har i flere år valgt å opptre gratis for frivilligheten på Nesodden i samarbeid med Nesodden Frivilligsentral og Nesodden Vertshus, som arrangerer felles julaften.
Her møtes alle typer mennesker, familier, barn og unge, enslige, dem som nylig har kommet til vårt land som flyktninger. Ja, kort sagt alle.
– Det er et utrolig hyggelig arrangement og noe vi gleder oss til hvert år. Bedre julaften blir det ikke, mener både Seppo og Morten.
– Takk for praten, men nå må vi fortsette å forberede oss til julemarkedet, sier to trallende, muntre herrer og fyker ut døra med stabburspynt og julenek.