Nettsiden til Shein som viser falsk nedtelling på salg
Falsk nedtelling: Når man ser på produktet på Sheins nettside star det at salget slutter om 16:43. Etter man har klikket seg inn på produktet, sier timeren 23:51. Fra Sheins nettside 11.04.2025.

Klager inn fast fashion-giganten Shein: – Lokker deg til impulskjøp

Forbrukerrådet og 24 andre europeiske forbrukerorganisasjoner klager Shein inn til EU-kommisjonen og nasjonale tilsynsmyndigheter for bruk av manipulerende design.

– Det er snakk om falske nedtellinger, tvilsomme kundeanmeldelser og andre virkemidler som bidrar til stress og en følelse av hastverk for å lokke deg til impulskjøp. Vi forventer at myndighetene griper inn, og i tillegg starter en granskning av hele bransjen, sier Elin Volder Rutle, fagsjef for bærekraft i Forbrukerrådet.

En gjennomgang av Sheins nettside og app viser at de bruker en rekke virkemidler organisasjonene mener bryter med markedsføringsloven. Det inkluderer blant annet falske meldinger om tidsbegrensede tilbud, samtykkepress og hyppige varsler som skal trigge kjøp.

Forbrukerrådet og de 24 andre forbrukerorganisasjonene ber nå EU-kommisjonen, Forbrukertilsynet og tilsvarende myndigheter i de andre europeiske landene, om å etterforske funnene.

– Vi krever at Shein rydder opp og begynner å følge loven. De må også kunne dokumentere at kundevurderinger og meldinger som «få igjen på lager» faktisk er ekte, sier Volder Rutle.

Klagen som leveres i dag kommer parallelt med at EU-kommisjonen har startet en egen etterforskning av Shein, for en rekke andre brudd på europeisk forbrukerregelverk.

Et stort problem på nett

Forbrukerrådet mener bruk av manipulerende design er et stort problem både på nettsider og i apper. I en undersøkelse i 2022 svarte 1 av 4 at de har følt seg manipulert eller lurt av design eller informasjon på nettsider. 

Shein var et av selskapene som ble trukket fram, sammen med andre kjeder som H&M, Wish, Aliexpress og Alibaba.

– Kinesiske nettbutikker som Shein og Temu er blant de verste, men vi ser lignende teknikker også hos andre store aktører – både i klesbransjen og andre steder. Vi er bekymret for den økte bruken av virkemidler som er laget for å trigge impulskjøp. Dette gagner til syvende og sist bedriftene, og ikke forbrukerne, sier Volder Rutle.

Forbrukerrådet ber derfor Forbrukertilsynet om å også granske andre aktører som benytter seg av lignende metoder.

Portrett av Elin Volder Rutle
Elin Volder Rutle, fagsjef for bærekraft i Forbrukerrådet. Foto: Helen Mehammer/Forbrukerrådet

1 av 3 angrer på shopping

Den kinesiske fast fashion-giganten Shein retter seg særlig mot unge kvinner. En ny undersøkelse Norstat har gjort for Forbrukerrådet om nordmenns handlevaner og bærekraft viser at:

– 42 prosent av kvinner sier de ofte handler mer enn planlagt, og angrer etterpå
– For befolkningen totalt er tallet 37 prosent
– 35 prosent av kvinner sier de gjerne skulle ha begrenset shoppingen sin

Forbrukerrådet mener tallene gir grunn til bekymring.

–  Vi bombarderes av markedsføring i alle kanaler og til alle tider på døgnet. Det totale kjøpepresset har dermed aldri vært større eller mer invaderende i hverdagen vår. Det gjør det krevende å ta bærekraftige valg både med tanke på egen økonomi og miljøet, sier Volder Rutle.

Våre siste saker her:

Antall medlemmer i norsk idrett fortsetter å øke
Foreløpige tall fra samordnet rapportering viser at både antall medlemskap og...
Denne veggen kuttar telefonsamtalen din
Nye bygg er så godt isolerte at mobildekninga blir stengt ute. No etterlyser...
Tons of Rock 2025: Fire dager med rock og metal på Ekebergsletta
Fra 25. til 28. juni 2025 forvandles Ekebergsletta i Oslo til et mekka for rocke-...
Klassisk musikk i blomstrende omgivelser
Lørdag 7. juni 2025 kl. 15:00 inviterer Oslo Kammerakademi til en unik hagekonsert...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *