Gi laget et kreativt navn og bli med på årets 60-årsjubileum for bilrebusløpet. Fra venstre: Anne-Sofie Jyhne, Svein Vangsøy, Per Aage Karlsen, Gerd Stokke, Vidar Torp, Turid Fredriksen og Anne Solhaug.

Kan bilrebusløpet reddes i jubileumsåret?

Tekst og foto: Julie Rigvår

“Tigerstadens opphav må du finne, men det er slett ingen kvinne.” Slik lyder ett av spørsmålene fra fjorårets rebusløp. Vet du hvilken vei vi skal ta?

Lions Club Oppegård har i 60 år arrangert det årlige bilrebusløpet i gamle Oppegård kommune. Men i år står arrangementet ved en korsvei. For å sikre at tradisjonen kan fortsette, trenger de minst 20 deltakende biler.

– Alle som kjenner noen som liker å løse kryssord og rebusløp, må invitere naboer og familie til å bli med, mener bilrebusentusiast og årets rebusprodusent, Anne Solhaug.

Tradisjon i gamle Oppegård

Bilrebusløpet har vært en tradisjon helt siden 1964. Formålet er å samle folk, fremme kjennskap til lokalmiljøet og skaffe inntekter til Lions’ lokale frivillighetsarbeid.

I år går startskuddet for rebusløpet 22. september klokken 13. Utgangspunktet er Oppegård Idrettslags klubbhus ved golfbanen på Greverud. Påmeldingsfrist er 2. september.

– Bilrebusløp er kjempegøy, sier Solhaug. Hun har selv bidratt til tre seirer med laget sitt i tidligere utgaver.

– Premiene blir gitt av lokale bedrifter i gamle Oppegård. Det blir premier til alle i årets arrangement, forteller visepresident Svein Vangsøy i Lions Club Oppegård.

Til tross for ivrige gjengangere i rebusløpet, har interessen dalt med årene. Lions Club Oppegård bestemte seg allerede i fjor for å avlyse årets arrangement. Vedtaket møtte imidlertid innvendinger.

Anne Solhaug, som leder frivilligsentralen på Kolbotn, har nå overtatt ansvaret for å lage rebuser.

– Han som i alle år har laget rebusene til løpet, ønsket nå avløsning. Men konseptet er det samme som tidligere; finne lokale firmaer, adresser til kjente personligheter i Oppegård samt lokale severdigheter, forklarer hun.

Det koster 250 kroner per bil å starte rebusløpet, som varer i rundt tre timer. Alle inntektene går direkte tilbake til lokalmiljøet.

Innsats for lokalsamfunnet

Bak Lions står engasjerte mennesker som lever etter slagordet “Til tjeneste”. Når våren kommer, ser du dem ofte med tulipaner i hånden, klare til å samle inn penger til lokale formål. Om du pleier å gå forbi, ta deg tid til å lese videre om hvor inntektene faktisk går.

Visepresident Svein Vansøy og president Per Aage Karlsen i LionsClub Oppegård gleder seg til startskuddet går.

– Vår intensjon er å bidra i lokalsamfunnet, spesielt til dem som trenger ekstra støtte. Vi konsentrerer vår innsats mot tre grupper: barn og ungdom, funksjonshemmede samt eldre, forteller president Per Aage Karlsen i Lions Club Oppegård.

– Hva gjør dere konkret ?

– Blant annet støtter vi ungdomsaktiviteter i nærmiljøet. Vi arrangerer hyggeaftener to ganger i året på de tre sykehjemmene i vår del av Nordre Follo Kommune, sier Karlsen og fortsetter:

– For funksjonshemmede arrangerer vi sammen med de andre Lions-klubbene i Follo en festaften på Ås videregående skole en gang i året. Ved jubileer har vi også gitt betydelige bidrag til paraidrettsgruppene i Kolbotn IL og Oppegård IL.

– Vi er også aktive i «Mitt Valg», et kursopplegg i Lions som hjelper barn og unge til å utvikle positiv sosial adferd.

– Du må ikke glemme demenskoret, hviskes det fra sidelinjen.

– Ja, demenskoret her er virkelig viktig. Vi bidrar med å støtte serveringen under pausene hver uke, legger Karlsen til.

Lions Club Oppegård trenger inntekter for å kunne støtte lokale arrangementer. Derfor er det viktig å få folk engasjert i bilrebusløpet. Klubben opplever med synkende medlemstall – i likhet med mange andre frivillige organisasjoner.

– Og gjennomsnittsalderen stiger stadig, skyter presidenten inn med et smil.

Aktivitetsløype for barnefamilier

I tillegg til bilrebusløpet, arrangerer Lions Club Oppegård på samme dag et eget tilbud for barnefamilier. For tre år siden lanserte klubben, i samarbeid med Myrvoll-speiderne, en aktivitetsløype for familier med barn.

– I motsetning til bilrebusløpet, ser vi en økning i antall deltakere. Også her er det premier til alle som deltar, forteller Karlsen.

Løypa inkluderer små rebuser og fysiske oppgaver som hele laget løser sammen.

– Og vi har kafé med kjempegode vafler. Det er en gammel oppskrift, deles det fra Lions-gjengen.

Selv om påmeldingsfristen er 2. september, er det mulig med etterpåmelding fram til klokken 13 på løpsdagen.

Ønsker du å delta i årets bilrebusløp og feire 60 års lokalhistorie?

PS. Svaret på rebusen øverst er forøvrig Bjørnstjerne Bjørnsons vei. “Tigerstaden” er et kallenavn på Oslo, inspirert av Bjørnstjerne Bjørnsons dikt Sidste Sang (senere kalt Godt Mod) fra 1870.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *