Tekst og foto: Julie Rigvår
– Bryting er utrolig bra for motorikken, og miljøet her er helt fantastisk, sier verdensmester Ine Barlie.
59-åringen var blant flere som møtte opp til 100-årsjubileet til Kolbotn ILs brytegruppe på KIL-huset 4. november. Der var både tidligere og nåværende engasjerte innenfor brytesporten samlet til “hundreårskake,” kaffe og taler samt utdeling av blomster og en pengegave.
Ine Barlie er en av profilene fra Kolbotn som har bidratt til å skape en identitet rundt brytermiljøet, spesielt for kvinner i sporten. Selv har hun sanket ett VM-gull og hele 22 NM-gull. Kongepokalen mottok Ine i 1994.
– Jeg tror det gjør noe med deg at man bryter med hverandre. Det påvirker miljøet. Noen av de beste bryterne trener med nybegynnerne, og det er helt unikt.
Bryter vei for jentene
Barlie har vært både utøver og trener for Kolbotn brytegruppe i mange år. Statistikken sitter som støpt i minnet hennes når BY Follo møter henne til intervju.
– Jeg begynte å bryte i Sportsklubben 09 som 16-åring i 1981. Til Kolbotn brytegruppe kom jeg først i 1989. Mannen min og jeg bodde på Langhus. Med både skole og trening ble det kronglete med reiseveien, så det passet godt å bytte til Kolbotn.
Hun var en av de første jentene i Norge på brytematta. Idretten var mannsdominert, og for flere hadde hun noe å bevise.
– En del motstand var det i starten. Folk trodde ikke at vi jenter var sterke nok og fortalte oss at vi kom til å få stygge ører. Men guttene vi trente med hadde ikke slike fordommer. Noen dommere og trenere var litt negative, men det snudde, smiler hun.
I 1987 arrangerte Norge det første offisielle kvinne-VM på hjemmebane. Barlie gikk helt til topps i 61-kilosklassen på Lørenskog. Derfra var veien lagt.
– Jeg har vært trener i 43 år ved siden av å være aktiv utøver. Jeg er også fysioterapeut og har spesialisert meg innen barnefysioterapi. Så jeg kan mye om trening, ler hun.
Dette er en indikasjon på det gode brytermiljøet som er blitt skapt på Kolbotn. Ine roser verdiene sporten formidler.
– Det viktigste er at alle tar vare på hverandre. Og det gjør vi.
Ingen holdes utenfor
Nåværende hjelpetrener Alexander Marius Burgos Magnussen bekrefter at miljøet er godt. 30-åringen har vært utøver siden han var 12 år. De siste ti årene har han vært en aktiv hjelpetrener. Da bestekompisen begynte med bryting, ville Alexander også prøve seg.
Siden den gang har årene bare gått.
– Hvorfor har du holdt på så lenge?
– Det er et bra miljø. Her er det plass til alle, og alle er greie mot hverandre. Ingen blir holdt utenfor, poengterer han.
Alex hjelper blant andre styreleder Mette Isaksen med å holde styr på barna under brytestevnene.
– Han er flink til å huske navnene på alle, og det er flott fordi det kan bli mange barn. Vi er et bra team, slår Isaksen fast.
Mette har selv to aktive barn i idretten og ser de mange fordelene med det. Barn helt ned i fireårsalderen kan bli med i klubben.
– Viktigst for de yngste er å skape mestringsfølelse. Det er utrolig gøy å følge utviklingen deres fra de kommer litt klønete første gang til de blir varme i trøya, trener regelmessig og gradvis blir bedre. Når sesongen er slutt, har de en helt annen motorikk, sier Mette Isaksen.
Satser på jentene
I 2022 startet brytergruppa en satsing på jentebryting.
– Vi hadde flest gutter og noen jenter, men de brøt sammen. Det var ikke like populært for alle. Vi så at det var vanskelig å bygge miljøet, så vi startet egne jentetreninger. Det har gått veldig bra.
Gruppa består nå av rundt tolv jenter mellom åtte og ti år, som trener jevnlig. Trekkplasteret er en dobbelt norgesmester som trener.
– Vi har kanskje en av de beste trenerne i Norge i Liv Sandvik-Kleppestø, som gjør det kjempebra. Vi har også flere dyktige ungdommer som er kjempeflinke med barna.
– Det er bare å melde seg på. Vi har plass til flere, smiler Mette.
22. og 23. november arrangeres Kolbotn Cup i Stil Arena på Langhus. Da får både Alexander og Mette nok å holde styr på.
– Det er en god gjeng, men mange å følge med på, sier Alexander med et smil.
– Vi må holde orden på barna som skal møte opp til de ulike mattene under konkurranser, og der er Alexander en kløpper, ler Mette.