Gode råd for høsten: Sopp er mye mer enn kantareller

Mange jakter på kantarellene, men lærer du deg å kjenne igjen annen matsopp, er det et stort utvalg med delikatesser du kan putte i kurven. Vi har vært med soppsakkyndig Ann-Cicilie Svendsen (35) fra Follo sopp- og nyttevekstforening på tur i skogen.

Tekst og foto: Kari Kløvstad

Regnet drysser lett ned denne milde kvelden, og skogbunnen er fuktig. Forholdene er perfekte for at soppen skal trives, og den har vært tidlig ute denne sesongen. Vi pleier å snakke om sopptember, men det er ingen grunn til å vente med å gå ut med kurven, og det er tett mellom soppområdene i hele Follo.

På den ene siden forbindes sopp med trivelige turer og gode matopplevelser. På den andre finner vi frykten for å gjøre feil og komme hjem med noe giftig i kurven. Det siste gjør at en del knapt tør å nærme seg sjampinjongene i butikken.

– Hva er beste rådet til en nybegynner?

– Kjøp ei soppbok og lær deg forskjellen på skiver, pigger, porer, rør og ribber. Da blir alt enklere, sier Ann-Cicilie Svendsen. Hun er sekretær i Follo sopp- og nyttevekstforening, og kan ikke komme seg ofte nok ut i skogen.

Ute med pappa

Da Ann-Cicilie var liten, tok faren henne med ut i skogen på Bøleråsen, der de bodde.

– Jeg husker vi plukket steinsopp og kantareller, der det nå er blitt boligfelt.

Soppinteressen våknet igjen da hun flyttet til Moss i 2018.

– Vi var en vennegjeng som dro ut på sopptur. De andre kunne ingen ting, og jeg kunne litt. Men dette førte til at jeg ble bitt av basillen og ville lære mer.

Ann-Cicilie leste det hun kom over av soppbøker og ble medlem av Moss sopp- og nyttevekstforening. Forrige høst gikk hun også opp til eksamen og ble godkjent soppsakkyndig, så nå drar hun fordelene av å ha alt friskt i minne.

– Hva er det som driver deg?

– Jeg tror det er urinstinktet. Å gå ut for å sanke, se, oppleve, lukte og føle. Sopp er også en utrolig viktig bidragsyter blant annet som nedbryter i økosystemet vårt.

De sikre soppene

Det er fem enkleste sopper som regnes som å ha sikre kjennetegn og ikke kan forveksles med noen du ikke bør spise. Her finner vi kantareller, matblekksopp, matriske, fåresopp og blek piggsopp. Den siste er Ann-Cicilies favoritt på kjøkkenet, og har du først lært deg den, tar du ikke feil av piggene. Flere andre sorter som steinsopp og skrubb, har heller ikke farlige dobbeltgjengere, men sistnevnte må varmebehandles godt for å ikke gi mageproblemer.

Noen er dødelige

Giftige sopper skremmer mange fra å plukke, men det er grader av forgiftning, og svært få er dødelige. De du må styre helt unna er spiss og butt giftslørsopp, hvit og grønn fluesopp og flatklokkehatt.

– Men det finnes også dem som kjører på og mener det ikke er så farlig.

– Ja, det er dem som har overdreven tro på egne ferdigheter, som oftest bli dårlige. Men det finnes grader av forgiftning. Se godt på hver sopp. Dette gjelder også de små traktkantarellene, og vær nøye med hva du legger i kurven, råder den soppsakkyndig. Hun anbefaler også å børste og gjøre rent soppen i skogen, da blir det mindre etterarbeid. Men la kjennetegn som ringer, slør og lignende sitte, hvis det er noe du må finne ut av senere.

Hjelp å få

Nå utover blir det mange soppkontroller rundt i Follo. Sopp- og nyttevekstforeningen starter på Stallerud 25. august, og du finner en full oversikt på follo.soppognyttevekst.no 

Det kan være lurt å ha en stor kurv der du setter mindre kurver eller papirposer oppi, eller en kurv som er inndelt i flere rom. Da kan du legge spiselig sopp du kjenner godt på et sted, og annen sopp du gjerne vil ha kontrollert, for seg selv. Vipp gjerne med sopprota, hvis det er en sopp du ønsker å få identifisert senere. .

– Og vit, det er aldri farlig å se, ta eller lukte. Det er når soppen kommer ned i magen den gjør skade, sier Ann-Cicilie Svendsen.

Og selv om du vet at det er en matsopp du plukker skal den selvsagt være sunn og frisk, uten råte og mark.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *