Hvervenbukta. Foto: Tove Andersson

Gamle Mossevei – med sidesprang

Tekst: Tove Andersson

Når E18 tar en brå sving er man på grensen til Nordre Follo og et steinkast fra tur – badeperlen Hvervenbukta.

Anne og Bendik (i foodtruck) utenfor Anne på Landet: Foto: ByAksel

Hvervenbukta

Det 150 år gamle Ljansgodset gikk opp i flammer en januarkveld i 1913. Nå er portnerboligene og Dølastua tilholdssted for kunstnere med utsalg. Turveien rundt er på to greie kilometer med badeplasser hele veien. Kart viser hvor man kan ta lengre turer.

I det rødmalte huset, opprinnelig gartnerbolig fra 1700-tallet finner vi Anne Gravingen i «Anne på Landet», en kafé med noen få sitteplasser inne og kaféhage utenfor. Fra den åpne luken inn til det lille kjøkkenet i caféen lukter det nylaget lunsj.

-Hylleblomstsaften kommer fra hyllebærtreet i hagen til svigermor, sier Bendik Romstad.

Paret, som selv bor på Svartskog, bruker helst lokale leverandører. I hagen, under bjerketrær som beskytter mot måkene, står foodtrucken til innehaverne, Anne og Bendik.

Den hvite, idylliske Strandpaviljongen er et fotoøyeblikk i solnedgangen og har utstillinger innimellom.

Pamparius pizza

-Du vet at Turboneger alltid starter med låta «Age of Pamparius»? spør pizzabakeren Larbi Ghouas på Nye Pamparius Pizza.

Kolbotn er fødestedet til mange musikere, ikke minst heavy-rockere, og pizzaboden i Skiveien har navnet sitt fra grunnleggeren av Turboneger, Pål Bøttger Kjærnes, også kjent som Pål Pot Pamparius.

I 1997 åpnet han pizzaboden sammen med en venn på Kolbotn, og boden har blitt en attraksjon for fansen. Pizzaen lages mens du slår av en prat med pizzabakeren fra Algerie, kanskje om norsk litteratur, Bjørneboe, Ibsen og Axel Jensen.

Etter at nye E18 sto ferdig, har Gamle Mossevei vært cruisevei for veteranbiler og motorsykler og trimvei for spreke syklister, med Tyrigrava som møtepunkt. Syklister to og to, eller i klynge, er et problem mange bilister møter i sommer, noe som innebærer at man som bilist må være ekstra oppmerksom i svingene.

Villa Sandvigen

Det var på nippet. Det tradisjonsrike spisestedet i det hvitmalte huset i vannkanten gikk konkurs, men så overtok mor og sønn, Sissel Heimly og Severiino Gjersjøens perle. Villaen har 150 år gammel historie i veggene og Sissel ville ta vare på de gamle møblene og stilen.

Fra det store vinduet i stuen ser man ut over Gjersjøen. Frøken Hanna, som drev stedet frem til 1951, øste gløgg fra bøtter, veien var laget for hest og kjerre. I dag finnes ingen spor som forteller at den hvite bygningen var stoppested for spritsmuglere i forbudstiden (1916-1927) og her gikk veien til Christiania.

Et bilde av Kong Olav V i andre etasje, viser at prominente personer besøkte villaen, ikke minst fordi Kongelig Automobilforbund hadde race på isen vinterstid. I gjesteboka finnes blant annet signaturen til den tyske tv-detektiven Horst Tappert «Derrick».

En tallerkenhylle fra 1815, alt servise ulikt og antikke detaljer skaper et miljø, et levende museum. Utenfor vaker fisken og stedet er en yndet plass for bryllup og konfirmasjon så under en stengt sommerperiode kan man bare stanse og nyte utsikten.

Kolonialen ble drevet av ekteparet Skovholt samtidig som de bor i annen etasje. Fremdeles står blikkfanget, de turkise, originale bilene – og iskrem-utsalget utenfor og får vintage bilentusiaster til å sikle.

-Den er fra 1965, sier Tom Erik Skovholt og nikker mot den ene av to Fordene i surfer-turkis utenfor. Nå gleder han seg bare til å ta med Ford Ecoline Heavy Duty med skiltet 1916, året kolonialen ble bygget, skal ut på veien med matchende campingvogn.

Amundsens hus. Foto: Tove Andersson

Forbi huset og nederst i bakken bodde Roald Amundsen som forsvant i ishavet, i jakten på den savnede italienske oppdageren Umberto Nobile. Det var i 1928.

Omvisningen inne i polarforskerens hjem er spennende for alle aldre og annekset er nå et eget lite museum. Det er funnet bortgjemte brev i ettertid og en sjelden nok med transkripsjon av Amundsens ganske vanskelige håndskrift finnes til salgs.

Kyststien går rett utenfor og begynner med steiner lagt av sherpaer, videre inn mot badeplassen Bekkensten og Ingierstrand bad.

Funkisstil på Ingierstrand. Foto: Tove Andersson

Ingierstrand bad

Det er kort mellom landlig bondeidyll og moderne funkis. Funkisbygget fikk for noen år siden en 50 millioner kroners ansiktsløftning, i samarbeid med Riksantikvaren.

Badet ble bygget som et rekreasjonssted for Oslos befolkning allerede i 1934 og er et populært utfartssted.

Nå kan man beundre bygningen der deler av den populære tv-serien «Exit» om finansmiljøet ble tatt opp. Men restaurantdriftene ser ut til å ha gått i stå med unntak av booking for selskap.

Tyrigrava. Foto: Tove Andersson

Tyrigrava er knapt gjenkjennelig slik det så ut i filen «Børning» ettersom det er tilbakeført til fordums prakt og farge. Her er det nå cafe og møteplass for veteranbiler mandag tirsdager Amcar, onsdager MC og torsdager europeiske/asiatiske biler og tirsdag, onsdag og torsdag er det servering etter 16.00, men sjekk hjemmesiden.

Nærmer man seg Tusenfryd ser man «Hjulet» på lang avstand. Det store dekket fra Askim Gummivarefabrikk Viking ble satt opp på 1930-tallet som reklame. Nå er det utleie av bobiler og knøttsmå campingvogner der, men også digre soft-is.

Ringnes, som eide stedet på 1860-tallet, drev skyss-stasjon som senere ble serveringssted. Bordene har innlagt bilder av hvordan det så ut før. Et sted for retro-entusiaster.

En utflukt i nærmiljøet kan vise seg å bli en minneverdig helg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *