Bibliotekar Hilde Sjølset ved Kolben bibliotek og leder Anne Solhaug for frivilligsentralen på Kolbotn har vært viktige støttespillere for Avan Salih.

En drøm i oppfyllelse etter 30 år

Tekst og foto: Julie Rigvår

I 30 år har hun båret på en drøm. Når Avan Salih neste uke samler mennesker fra alle verdenshjørner til en dag full av kulturell feiring, blir drømmen til virkelighet.

Foajeen på Kolben skal lørdag 12. oktober fylles med liv gjennom internasjonal musikk, dans, mat og mote fra ulike kulturer.

– Det blir kjempefin underholdning. Vi får hit sangere fra blant annet Pakistan, Kurdistan og Ukraina. Det blir kurdisk dans, samisk filmvisning og forhåpentligvis et moteshow, forteller Avan Salih.

En internasjonal fest

Salih har nylig etablert Nordre Follo Internasjonalt Kultursenter, som står bak den internasjonale kulturfestivalen. Foreningen håper å bringe sammen mangfoldet i kommunen og bygge broer på tvers av kulturer.

Målet er å skape et inkluderende miljø der mennesker kan møtes, dele erfaringer og lære av hverandre.

– Jeg håper at slike arrangementer vil bidra til å styrke samholdet og gi alle en følelse av å bli sett og verdsatt, sier Avan.

Hun ønsker at både norsk og samisk kultur skal være viktige deler av den internasjonale kulturfestivalen.

– En norsk kunstner skal stille ut malerier, og en norsk venninne av meg skal selge strikketøy.

Samtidig lover festivalen et rikt mangfold av mat. Representanter fra 17 land har sagt ja til å ta med mat.

– Men man vet aldri om alle stiller. Jeg håper det blir slik jeg har forestilt meg, sier Avan.

Møteplass med trygge rammer

Avan er opprinnelig fra Kurdistan og har bodd i Norge i 30 år. Med bakgrunn som leder for det internasjonale kvinnenettverket i Arbeiderpartiet og nå som kvinnekontakt, har hun omsider funnet tid til å utvikle foreningen hun alltid har drømt om.

Avan Salih.

– Endelig har jeg tiden til å fokusere på drømmen min, men jeg står litt alene. Nå som festivalen nærmer seg, er det mye skal på plass. Jeg er veldig spent, slår hun fast.

Som både lærer og politiker ser Avan daglig hvor viktig det er å motvirke fremmedfrykt og skape trygghet i et stadig mer mangfoldig samfunn.

– Vi må styrke kunnskap, forståelse og empati. Vi må bygge broer mellom kulturer gjennom dialog og samhold, er resepten hun fremmer.

Avan husker selv tilbake til sin første tid i landet og følelsen av å stå utenfor samfunnet. Hun kom til Norge som 20-åring og innrømmer at det var en stor overgang. Etterhvert ble hun mor til tre små barn. Med en jobb å balansere i tillegg, ble mye nytt for familien.

– Jeg vet at folk blir isolert på grunn av språket. Og jeg kjenner følelsene – det er så vondt. Men du står ikke alene, sier Salih.

– Man må lære systemet og forstå kodene. Det tar tid å sette seg inn i alt. Man trenger nesten en mastergrad i norsk for å forstå alt det der, smiler hun.

Avan fremhever viktigheten av å komme seg ut, være nysgjerrig, våge å utforske og øke sin kunnskap.

– Det hjalp meg. Jeg lærte språket raskt og begynte å engasjere meg i samfunnet. Men det krever sitt.

Språk som hindring

– En stor del av årsaken til at jeg etablerte foreningen, var at mange utenlandske mødre kom til meg og følte at de ikke hadde noe sted å henvende seg, sier Avan.

I tillegg trengte familiene et sted hvor de kunne få hjelp og støtte. De ønsker veiledning til å finne informasjon og kunnskap om kommunen og samfunnet. Avan tipset dem om ulike tilbud i kommunen. Men tross gode initiativ, stoppet ofte disse kvinnene opp.

– Men hvorfor drar du ikke dit, spurte jeg.

– Språket, svarte de.

– De følte seg flaue. Når man ikke kan føre en samtale på norsk, står man der som en statue. Og hva er da vitsen?

– Det er sårt å høre. Mange jeg kjenner blir isolert fordi de er blitt eldre, mangler språkferdigheter til å kommunisere og ikke har familie. Det er noen av grunnene til at jeg ville starte foreningen, forteller Salih.

Gjennom samarbeid på tvers av generasjoner, håper Avan at foreningen vil bidra til at både mødre og ungdom kan vokse sammen og støtte hverandre.

– Ungdom spiller en nøkkelrolle i samfunnet. Deres utvikling styrkes av engasjerte mødre. Som et kinesisk ordtak sier: «En kunnskapsrik mor er grunnlaget for en hel familie.»

– Hvor er de?

Siden Avan startet arbeidet med foreningen tidligere i år, har hun arrangert en brunch med ulike matretter fra Kurdistan. Lokale fikk hun låne av Kolben bibliotek. Arrangementet tiltrakk seg mange besøkende. Det viste behovet for mer.

Avan håper at foreningen vil utvikle seg til å bli en populær møteplass der folk kan samles, slappe av og få være seg selv.

– Dette er en inkluderende forening som faktisk er for alle. For det finnes jo ingen andre, ler hun.

Opprinnelig var Avan ute etter å få besvart noen spørsmål. Da hun søkte på hvilke internasjonale foreninger som fantes i Nordre Follo kommune, ble hun overrasket.

– Jeg fant ingen. I hvert fall ikke noen som er synlige.

Et stort behov

Nabokommunen Ås, som har langt færre innbyggere enn Nordre Follo, har allerede et internasjonalt kultursenter.

– Jeg håper min forening blir anerkjent her. Behovet er stort, og foreningen vil bli en viktig brikke i puslespillet, sier hun.

Avan har fått avgjørende støtte fra frivillighetssentralen og biblioteket på Kolbotn.

– Disse støttespillerne har vært veldig viktige for meg, ettersom jeg har stått helt alene med dette. De har støttet opp med lokaler og vært mine hjelpere. Jeg er svært takknemlig.

Leder Anne Solhaug for frivilligsentralen på Kolbotn forteller at det viktigste de gjør, er å spre budskapet.

– Vi har mange forskjellige nasjonaliteter på frivilligsentralen. For meg har det vært viktig å informere om festivalen. Noen av dem som besøker frivilligsentralen, skal også ha en stand. Samtidig vil elever fra «Innsats for andre» bidra.

Penger til veldedighet

Alle som selger mat på den internasjonale kulturfestivalen 12. oktober, får selv velge hvilket veldedig formål inntektene skal gå til. Til tross for at ingen foreninger er med, har mange enkeltpersoner meldt seg.

– Jeg tør ikke å ha så store forventinger, men jeg arrangerer og står på. Så får vi se. Men det lover bra, forteller Avan Salih.

Hun håper at den internasjonale kulturfestivalen er det riktige steget mot å realisere drømmen om å bygge broer på tvers av kulturer.

– Jeg håper at folk kommer. Da vil de se at innbyggerne er en ressurs, og at de har med seg en vakker kultur. Målet er at folk skal bli kjent og føle seg trygge på hverandre i et fora som er både politisk og religiøst nøytralt, forklarer hun.

Tegningen er laget av Heidi Relbo.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *