I en koselig og akkurat passe stor pizzabu på Kolbotn, finner vi en mann som gjør sitt beste for at du skal få et smil om munnen. Dette har nærmiljøet lagt merke til – og satt pris på.

Den smilende pizzamannen

Tekst og foto: Julie Rigvår

Bak disken står Mohammed Ghouas (80). Alltid like blid og med en pizzahistorie som går over 20 år tilbake. Algerieren jobbet som kokk i Vestby da telefonen fra sønnen kom.

– Min sønn ringte og spurte om jeg ville drive Pamparius Pizza med ham, forteller Mohammed til BY Follo.

Det var lite tvil om hva han ønsket å gjøre. Mohammed ble med inn i familiebedriften og har siden jobbet ved sin sønns side.

– Jeg kan ikke forestille meg å gjøre noe annet. For meg er familie det aller viktigste.

Pamparius Pizza er ikke et kjent pizzasted i gamle Oppegård bare på grunn av sine smakfulle pizzaer. Eller det faktum at pizzabua opprinnelig ble startet av et medlem av bandet Turbonegro, Pål Pot Pamparius.

Det som skiller seg ut, er den varme stemningen og at de ansattes omtanke for sine gjester.

Et råd for livet

Det joviale humøret som Mohammed er kjent for, er ikke tilfeldig. Han deler et råd som hans bestefar en gang ga ham. Rådet har veiledet pizzamakeren gjennom livet.

– Du må kunne snakke for deg. Vær muntlig og engasjer deg i folk, sier Mohammed.

– Disse ordene betød mye for meg. Jeg lever fortsatt etter dem.

Han forklarer livsverdien:

– Man skal ikke bare sove, spise og jobbe – man må også gi litt ekstra når man møter folk.

Spesiell bestilling

Pizzakokken håper at folk setter pris på tradisjonene pizzabua representerer. En tilfeldig kunde bekrefter dette mens han henter lørdagspizzaen sin.

– Jeg har promotert dem siden 2004, smiler Sivert Wallin, som bor på Kolbotn.

Wallin og brødrene hans har vært trofaste stamkunder i mange år. Han deler gode minner fra pizzastedet:

– Det er ingen som kan mer om Kolbotn enn Mohammed. Han kjenner til alt og alle.

Sivert forteller om en ungdomstid da han og vennene kjørte moped til pizzabua.

– Vi var her sikkert hver uke. Han ga alltid rabatt, ler Sivert.

Mohammed tilføyer:

– Jeg vet godt hva Sivert skal ha før han bestiller. Da han var yngre, var det ananas og biff. Det var litt uvanlig den gangen, men han elsket det.

Mohammed kjenner sitt nærmiljø godt og legger vekt på å tilby gode priser. Han har delt ut minipizzaer til barn som venter. Derfor har han også fått et kallenavn av barna.

– De kaller meg pizzamannen, ler Mohammad.

– Mange familier med små barn kommer hit. Av og til har jeg spandert små pizzaer på dem. Da lyser de opp, ler han.

Fra Algerie til Kolbotn

Da Mohammad var 18 år, pakket han en ryggsekk med klær og haiket gjennom Europa. Opprinnelig kommer han fra Algerie.

– Jeg møtte mange hyggelige mennesker underveis. Vi spiste og drakk sammen. Det var en fantastisk tid, beretter han.

At Mohammed til slutt endte opp i Norge, var imidlertid helt tilfeldig.

– Å dra til Norge var ikke planlagt fra min side, innrømmer Mohammad.

– Jeg snakket fransk og litt engelsk, men ikke norsk. Da jeg så turismen og maten her, ante jeg mulighetene og bestemte meg for å ta noen yrkeslinjer i Oslo.

Mohammed startet med servitørlinjen. Så fulgte kokkelinjen, konditorlinjen, bakerlinjen og til slutt pølsemakerlinjen.

– Administrasjonen ble overrasket over at jeg tok så mange fag, ler han.

80-åringens interesse for mat og kvalitet kommer tydelig fram når han snakker om råvarer.

– Jeg har sikkert tusen kokebøker hjemme. Jeg har stor interesse for mat og hagearbeid, og jeg liker spesielt godt å dyrke urter.

I hagen sin dyrker Mohammad blant annet estragon, salvie, timian, oregano og persille.

– Det går hånd i hånd med yrket mitt, så det er en god kombinasjon, smiler han.

Klar for nye tider

Området rundt Pamparius Pizza står foran store endringer. Ifølge reguleringsplanen skal det bygges 50 nye leiligheter på tomta innen 2026. Men det lille, røde huset skal bevares.

– Det er mange planer nå, men de ønsker definitivt å ha oss med videre. Det er positivt, sier Mohammed.

– Hva slags folk kommer hit?

– Flere familier fra området og barna deres trives godt her. Vi tiltrekker også motorsykkelentusiaster. Det syns jeg er hyggelig.

– Folk gir oss stort sett positive tilbakemeldinger. De fleste synes det er hyggelig her, og det setter jeg pris på, sier Mohammed.

Flere pizzarestauranter har åpnet i området over tid, men det bekymrer ikke Mohammed.

– Vi skal fortsette fordi kundene setter pris på det vi gjør. Jeg håper folk anerkjenner at vi har en lang tradisjon her. Vi har vært her siden 1990-tallet, tilbyr rimelige priser og bruker gode råvarer. Og så håper jeg folk synes det er hyggelig å komme innom, sier Mohammed Ghouas.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *