Utenfor Drøbak har Trygve Andreas Kubberød forvandlet høstjordene sine til et hav av oransje gresskar. Nå sendes over 100 tonn videre ut i landet – klare for å bli til glisende lykter og høstglede.
Utenfor Drøbak ligger Roksrud gård. Gjennom sommeren og høsten har jordene der vært hjem for 110 tonn gresskar. Nå sendes de ut til butikker over hele landet for å skape Halloween-stemning.
Bak produksjonen står gresskarbonden Trygve Andreas Kubberød. At han skulle bli en av landets største produsenter av Halloween-gresskar, var langt fra opplagt for bare få år siden.
– Jeg syntes Halloween var tull og tøys, rett og slett. Jeg var skikkelig imot konseptet og syntes det hele var veldig amerikansk og fremmed, forteller Kubberød.
Men etter hvert begynte han å legge merke til noe. Barna i nabolaget lyste opp som tente gresskarlykter hver gang det ble Halloween.
– Jeg tok nesten et lite oppgjør med meg selv. Når jeg så hvor glade barna ble av å skjære ut gresskar, kle seg ut og gå fra dør til dør, slo det meg at jeg kanskje var blitt sur og gammeldags, ler Kubberød, som ikke lenge startet opp egen produksjon.

I disse dager sendes gresskarene hans ut til hele landet. Enten du kjøper Halloween-gresskar i Kristiansand eller Karasjok, er det en mulighet for at det stammer fra jordet utenfor Drøbak.
– Nå synes jeg det er helt fantastisk at jeg får være med og bidra til gleden, samt fornorske noe som i utgangspunktet er amerikansk. Det føles faktisk ganske stort, sier han.
– Halloween har kommet for å bli
Alexander Habash Eide jobber med Halloween-gresskar i BAMA. Han forteller at årets skumleste høytid har blitt en etablert tradisjon i Norge.
– Salget har vært stabilt de siste årene, og vi ser ingen tegn til at interessen er på vei ned. Om man synes feiringen er noe amerikansk sprøyt, har jeg dårlig nytt: Halloween har nok kommet for å bli, sier Alexander.
– I år regner vi med å selge nesten 800 tonn norske Halloween-gresskar, mens totalvolumet ender på rundt 925 tonn.
Eide forteller at BAMA ønsker å selges så mange norske Halloween-gresskar som mulig, men at årets sesong har vært krevende for produsentene. Eide ser likevel store muligheter for å forbedre norsk produksjon:
– Vi har lært mye i år, som vi vil ta med oss videre. Forbrukerne er opptatt av kvalitet, størrelse og riktig fasong. Dette blir fokusområdene for de norske produsentene i årene som kommer.
BAMAs mann på Halloween-gresskar forteller at ved å velge norske gresskar, er man med på å støtte den norske bonden, samt å gjøre en amerikansk tradisjon mer norsk.
Kubberød tilføyer at det også er en fin anledning til å skape gode minner med barna:
– Halloween er en strålende anledning til å få litt kvalitetstid med familien. Det å samles for å skjære ut gresskar, skaper gode minner. Man kan nærmest se på det som en forsmak på å bygge pepperkakehus i julen, avslutter gresskarbonden.