Tekst og foto: Sturla Berg-Johansen
I tre tiår var Klubben i Son et samlingspunkt for flere generasjoner. Dette var stedet hvor ungdom og familier kunne møtes for aktiviteter, sosialt samvær og fellesskap.
Alex, med sitt engasjement og dedikasjon, gjorde klubben til noe mer enn bare en fritidsklubb – det var en institusjon i Son, et sted hvor alle følte seg velkomne.
Her ble det arrangert musikkarrangementer, temakvelder og standup, for å nevne noe. Det som var mulig å finne på av nye ting, det gjorde de på Klubben i Son. Lokale band, revyer og til og med diverse idrettsarrangementer – med innslag av humor.
Og Alex var alltid til stede – som mentor, organisator og inspirator.
Det viktigste er hvordan folk har det
Etter fullført stuerteksamen, som var en høyere maritim utdannelse som tilfredsstilte krav til skjenkebevilling, flyttet fredrikstadmannen og kulturinstitusjonen Alex Johansen til Son etter tips om ledig jobb. Etter et besøk hos onkel Guttorm på Fred Olsen skipet M/S Briseis, der han ble vartet opp med brus og rød kjeks, bestemte han seg for at han ville bli stuert. Det var ikke snakk om annet. Han var fasinert av luksusen en offiser hadde ombord i båtene.
Onkelen kunne fortelle at det viktigste for en stuert var å passe på mannskapets ve og vel, og dette ble unge Alex sitt livsmotto. En tanke ble til et ønske som vokste seg sterkere og sterkere for hvert år som gikk. Ønsket ble til virkelighet, som igjen ble en lidenskap. Lidenskapen førte til at Klubben i Son ble nærmest et begrep på Østlandet.
Og folk kom i busslaster til Son for å feste om sommeren, på samme måte som Jørg-Fr. Ellertsen sørget for busslaster til Oslo på vinteren for å se forestillinger på Dizzie Teater.
– Det var aldri bare en jobb for meg, sier Alex. -Det ble en livsstil. Jeg er liker å gjøre folk glade.
Barna som ble med foreldrene på lørsdags-jazz på terrassen fikk fribilletter av Alex som de kunne bruke når de selv ble gamle nok til å gå på Klubben i Son. Og slik forvaltet og foredlet, ja, nærmest kultiverte, Alex kundemassen sin.
Fra “Klubben i Son” til Kystkultursenteret
Alex og Bjørg avviklet og solgte Klubben i 2005, og det var et lite stykke landesorg i lokalmiljøet. Men arven etter den lever videre i minnene til de som vokste opp med den. Og Alex fortsetter sitt arbeid med å skape nye møteplasser og aktiviteter for barn og unge gjennom Kystkultursenteret.
For selv om “Klubben i Son” stengte dørene, var Alex langt fra ferdig med å servere, underholde og leke med publikum. Nå er han engasjert på Kystkultursenteret som ligger midt i hjertet av Son. Om den ikke akkurat har den samme pulsen som Klubben så har senteret definitivt puls.
Og mon tro om ikke også dette skyldes Alex. Han er kreativ, og nær de besøkende. Ungene flokker seg rundt det avlange bordet ved «smia» der Alex har det han trenger for at ungene skal komme i gang. Lage smykker, eller male figurer. Her er det noe for de fleste barn i alle aldre. Om sommeren er det krabbefiske og sjørøver-teater. Alex er mannen bak alt sammen.
En brobygger mellom generasjonene
Og det er ikke bare barna som koser seg. Når de springer rundt på brygga og fisker krabber, kommer foreldrene i snakk med hverandre. Noen av de eldste som er på plass setter pris på den livlige atmosfæren, og deler kunnskap om kystkulturen. Slik lever det på Kystkultursenteret, slik det alltid lever rundt Alex. Enten han er her eller der. For Alex handler det om noe enkelt og viktig. Å gi.